Gjesdal kommune

Tannstell

Tannstell

Den første tanna kommer som regel når barnet er ca. 6- 8 måneder, men tenner kan komme både tidligere og senere.

Start med daglig tannpuss så snart den første tanna bryter frem. Etter hvert som barnet blir vant med tannbørsten bør tennene pusses morgen og kveld. Når tennene bryter frem kan det klø i gommene, og barnet putter derfor gjerne ting i munnen. Gi barnet en bitering av hard gummi eller plast, men uten skarpe kanter. Til tannpussen hos de minste barna bruker du en myk, liten babytannbørste med bitte litt fluortannkrem på, så øker du mengden tannkrem tilsvarende barnet sin lillefingernegl fra ettårsalderen, og når barnet er 5- 6 år bør mengden tannkrem være på størrelse med ei ert.

Tips til tannpuss med de minste barna:
Til å begynne med bør du pusse tennene mens barnet ligger, da har du best oversikt. Når barnet blir litt større kan du la det sitte på fanget med hodet i armkroken. La tannpussen bære preg av lek. Det finnes fingertannbørster av silikon å få kjøpt dersom tannpussen med den vesle er vanskelig. Tannpussesanger kan også være til hjelp.

For å ta vare på tennene til barnet er det viktig å spise sunn og variert mat til faste måltid. Bruk vann som tørstedrikk mellom måltidene og avgrens bruken av juice, saft og brus. Det samme gjelder for lettbrus/lettsaft. Innfør godteri bare en dag i uka. Ved å etablere gode kostholdsvaner, faste måltid og rutiner for tannpuss tidlig, blir også grunnlaget for barnets vaner senere i livet laget.

Fluortabletter må brukes etter anbefaling fra tannlege eller tannpleier.

Barn trenger hjelp av en voksen med tannpussen frem til 10 årsalderen (1).

Er det vondt å få tenner?
Tannfrembruddet skjer uten sår, men det kan gi trykk og kløe. Dette kan gjøre barna irritable og urolige. Noen kan ha nytte av en bitering av gummi som er god å tygge på, skånsom for tannkjøtet og lett å holde ren.

Får barnet feber eller diaré? En lett forhøyet kroppstemperatur i forbindelse med tannfrembruddet er ikke uvanlig. Høy feber derimot skyldes andre forhold enn tannfrembruddet. Diaré skyldes ikke tannfrembruddet, men kan ha sammenheng med nye matvarer som blir tatt i bruk, eller være en reaksjon på alt barn i den alderen vanligvis putter i munnen.

Er smokk skadelig?
Barn har et medfødt sugebehov. Barn som bruker smokk eller suger på fingen, kan få tannstillingsfeil. Dette retter seg som regel viss barnet blir avvendt i god tid før frambrudded av de varige tennene. Det er lettere å slutte med smokk enn med finger (2).

Tannskader:
Fall eller slag mot munnen kan skade tennene. Ta derfor kontakt med Ålgård tannklinikk ved fall eller slag mot munnen.
Dersom barnet ditt trenger medisin kan det være lurt å spørre legen/apoteket om det finnes sukkerfrie alternativer (1).

Tannhelsekontroll:
Etter lov om tannhelsetjeneste har barn og unge fra fødselen og ut det året de fyller 18 år rett til gratis tannhelsetjeneste. Barn vil bli innkallet til tannhelsekontroll det året de fyller 3 år, og elles kan også helsesykepleier henvise yngre barn til tannklinikk ved behov (1).

Kilder:
1) helsestasjonstjenesten.no
2) Helsenorge.no

Kontakt

Ålgård Helsestasjon
Rettedalen 7, Ålgård
E-post
Telefon 51 61 44 90

 

 

 

Åpningstider

Åpningstider mandag til fredag kl. 08:00-15:00.

Telefontid kl. 08:00-14.30.

Tlf: 51 61 44 90

DigiHelsestasjon: Kontakt oss digitalt via Helsenorge

Drop-In: mandager fra kl. 10.00-11.00

 

 

Kart