Gjesdal kommune

Sjekkliste for nybakte foreldre

Sjekkliste for nybakte foreldre

Når du kommer hjem fra sykehuset med et lite spedbarn er det mange ting du må huske på. Her er en sjekkliste med noen av de viktigste punktene.

Sjekkliste for nybakte foreldre

Avføring

De to første døgnene er det vanlig med sort, seig barnebek- eller «mekonium». Barn som ikke får sort bek før 5. døgn bør undersøkes nærmere, det kan være tegn på at barnet ikke har tatt til seg nok morsmelk.  

Etter 2-3 døgn begynner avføringen å gå over til å bli brunlig, eller brungrønn, i fargen og den blir løsere i konsistensen.

Ved 4. døgn bør barnet begynne å ha løs, kornete, gul avføring. Vanligvis har barnet fra nå av avføring minst 1-4 ganger i døgnet. Dette er tegn på at melkeproduksjonen er godt i gang. Denne normale morsmelkavføringen kan oppfattes som diaré da den er ganske flytende. Diaré hos spedbarn er derimot mer som illeluktende, misfarget vann og sammen med nedsatt almenntilstand, irritasjon og feber hos barnet.

De første 4- 6 ukene bør barnet ha avføring hver dag. Noen barn har avføring ved hver amming. Hvis avføringen aldri dekker et område større enn en 20-kroning, eller kommer sjeldnere enn annen hver dag bør det undersøkes nærmere, ta kontakt med helsestasjon.  Under økedager går hyppigheten noe ned, noen ganger over en uke uten avføring. Dette er ikke forstoppelse, det kommer av at barnet fordøyer melken fullstendig.

Kilde: nhi.no

Barnet gråter

En av de tidligste formene for kommunikasjon er barnets gråt. Tidligere trodde man at babyer kunne bli bortskjemte dersom man tok de opp om natten. Heldigvis vet man i dag bedre. Barn som blir trøstet og tatt opp med en gang de begynner å gråte, vil ofte gråte mindre enn de som må vente en stund før foreldrene trøster dem.  Når foreldrene viser barnet oppmerksomhet ved å ta det opp, vil barnet oppleve at det nytter å henvende seg til foreldrene for å få hjelp. Dette er med på å styrke utviklingen av den første selvoppfatningen hos barnet, slik at barnet opplever seg som et handlende individ

Vanlige årsaker til at barnet gråter kan være at det er sultent, at det har behov for et bleieskift, at det er trett eller har behov for kontakt og kos.

Kilde: nhi.no

Bilstol

Det er viktig å sikre barnet i bilen fra første dag. Bruk et bakovervendt babysete helt fra barnet er nyfødt. Ved en eventuell kollisjon vil barnets rygg, nakke og bakhode bremses opp mot setets rygg. Da fordeles kreftene over en større flate.

Følg monteringsanvisningen nøye for å være sikker på at setet blir riktig montert.

Det er ikke skadelig for barnets rygg eller nakke å sitte i et bilbarnesete fra de er nyfødt, heller ikke på lengre turer. Ta pauser med jevne mellomrom, slik at barnet kommer ut av setet og får beveget seg.

Kilde: "Sikring av barn i bil". TRYGG TRAFIKK

D-vitamin

Fra barnet er fire uker bør det få tilskudd av vitamin D for å forebygge rakitt/engelsk syke. Gi gjerne tran som også er rikt på Omega-3 fettsyrer, eller gi barnet vitamin D-dråper.

Kilde: nhi.no

Feber

Spedbarn kan vera sjuke utan å ha feber. Følg med på barnet sin allmenntilstand (vil ikkje ete, tørre bleier, slapp og medtatt, bleik/ endra hudfarge, gjer dårligare kontakt m.m). Barn under 3 månader som får feber skal alltid vurderast av lege.

Kilde: nhi.no

Forebygge krybbedød/uventet barnedød

Barnet må alltid sove på ryggen. Bruk en fast madrass. Samsoving er greit når foreldrene ikke røyker og snuser, men barnet bør ha egen dyne i sengen til foreldrene. 

Unngå å ha puter, store bamser eller lignende i sengen sammen med barnet. Unngå røyking i barnets nærmiljø. Ikke la barnets ansikt bli tildekket under søvn. Pass på at barnet ikke blir for varmt. Amme om mulig og la gjerne barnet bruke smokk.

Kilde: nhi.no

Trygt sovemiljø for spedbarn

Safe sleep for babies

Gulsott

Gulsott forekommer hos omtrent 40 prosent av nyfødte barn. Hos de fleste forsvinner dette av seg selv.

Hvis barnet er veldig trøtt og slapp og bare sovner ved brystet/ ikke vil spise, ta kontakt med helsestasjon eller fastlege.

Kilde: nhi.no

Ikke gi barnet honning

På grunn av faren for spedbarnsbotulisme skal ikke barn under ett år ha honning.

Spedbarnsbotulisme er en alvorlig sykdom som er forårsaket av en bakterie som produserer svært kraftig nervegift.

Det er kun barnet som ikke skal ha honning, mor kan spise honning selv om hun ammer.

Kilde: nhi.no

Mistanke om alvorlig sykdom

Hvis du tror barnet ditt kan være alvorlig sykt, må du kontakte legen din snarest. Dersom du ikke får kontakt med legen, ta kontakt med legevakta, tlf 116 117.

Kilde: nhi.no

Barnet går ikke opp i vekt

Ta kontakt med lege eller helsestasjonen dersom barnet ser ut til å gå ned i vekt eller ikke legger på seg.

Kilde: nhi.no

Morsmelk

Morsmelk er den beste maten et spedbarn kan få. Et barn som får morsmelk, spiser gjerne 8-12 ganger daglig de første par månedene, mens barn som får morsmelkerstatninger, spiser litt sjeldnere.

Gi helst ikke annen drikke enn morsmelk/morsmelkerstatning før barnet er ett år. Skal du gi noe annet, så gi barnet vann. Gir du barnet vann i stedet for melk, kan det gi ernæringsmangel og saltmangel.

Dersom du ammer, må du huske at alt du inntar, inntar også barnet ditt. Unngå røyk, alkohol og andre rusmidler. Før du eventuelt tar noen medisiner, må du sjekke med legen din om medisinen kan være skadelig for barnet ditt.

Kilde: nhi.no

Morsmelkerstatning

Dersom barnet ditt får morsmelkerstatning, må du huske å vaske/sterilisere flaskene godt etter hvert måltid. Morsmelk skal varmes opp til romtemperatur. Varmer du melken (og senere annen barnemat) i mikrobølgeovn, må du huske at den kan bli farlig varm, selv om flasken kjennes kald ut. Rist flasken godt og test med noen dråper på håndleddet.

Kilde: nhi.no

Navlen

Navlestumpen faller av etter 7-10 dager. Vask huden rundt navlen forsiktig med rent vann og tørk godt. Sjekk området daglig for væskeutskilling eller rødhet.

Kilde: nhi.no

Temperaturregulering

Spedbarn regulerer temperaturen dårlig. De kan raskt bli kalde og raskt bli overopphetet. Kjenn på barnets rygg for å finne ut om barnet er passelig varmt. Husk å ta av tepper og lignende hvis barnet er vinterkledd, og dere for eksempel går inn på et varmt kjøpesenter.

Det er helt greit å ta med et nyfødt barn ut på tur. Men ikke dersom det er under 10 minusgrader eller sterk vind. Pass på at barnet ikke blir for varmt, og skjerm det for sol. Bruk myggnett om sommeren og høsten.

Kilde: nhi.no

Utslett

Det er helt vanlig at små barn har litt utslett de første ukene. Dette er en reaksjon på at mors hormoner - som passerer over i barnets blod i fostertiden - forsvinner. Hormonene kan også føre til at noen jenter får litt blodig utflod.

Kilde: nhi.no

Vask av kjønnsorgan

Bruk rent, lunkent vann når du vasker barnets kjønnsorgan. Hos jenter skal bare de ytre kjønnsleppene vaskes - vask forfra og bakover. Hos gutter må du aldri trekke forhuden tilbake med makt, forhuden kan da sprekke opp og det kan forårsake trang forhud.

Kilde: nhi.no

Kontakt

Ålgård Helsestasjon
Rettedalen 7, Ålgård
E-post
Telefon 51 61 44 90

 

 

 

Åpningstider

Åpningstider mandag til fredag kl. 08:00-15:00.

Telefontid kl. 08:00-14.30.

Tlf: 51 61 44 90

DigiHelsestasjon: Kontakt oss digitalt via Helsenorge

Drop-In: mandager fra kl. 10.00-11.00

 

 

Kart