Gjesdal kommune

Permisjon, fritak og fravær

Permisjon, fritak og fravær

Barn og unge har rett og plikt til en offentlig grunnskoleopplæring. Opplæringsplikten innebærer at elevene skal delta i opplæringen, og at de ikke kan være borte fra opplæringen uten at de er innvilget permisjon eller har fravær av helsemessige grunner.  

UNDER ARBEID

Søknad om permisjon

Foreldre og foresatte kan søke om permisjon fra skolen dersom eleven får en opplæring som samlet sett er forsvarlig, jf Opplæringslova § 2-2

En søker om permisjon via foresattportalen, på nett eller via appen Min skole. 

Skolen skal saksbehandle søknaden din innen 10 dager. Du kan klage på vedtaket. Du sender klagen til den som fattet vedtaket. 

Andre trossamfunn

Elever som tilhører et annet trossamfunn enn Den norsk kirke, har rett til permisjon fra skolen de dagene trossamfunnet har helligdag. Foreldre må sørge for at opplæringen samlet sett er forsvarlig. 

Opplæringslova § 2-2

Fritak i KRLE-faget

Foreldre kan søke elevene fri for enkelte elementer i KRLE-undervisningen. Elever som har blitt 15 år, kan selv gi skriftlig melding om fritak. 

Foreldre trenger ikke å søke om fritak, en trenger kun å sende melding til skolen om hva en ønsker fritak for. En kan ikke søke fritak for hele faget eller hele kompetansemål, retten er avgrenset til de aktivitetene og arbeidsmåtene skolen velger for å formidle kunnskapen.

Opplæringslova § 14-6

Forskrift om permisjon fra grunnskoleopplæringen i Gjesdal kommune

§ 1. Innledning

I Gjesdalskolen arbeides det kontinuerlig for at elevene skal ha et trygt og inkluderende læringsmiljø og et godt læringsutbytte. En forutsetning for å lykkes er at fraværet til elevene er så lavt som mulig. Formålet med dette permisjonsreglementet å søke å holde elevfraværet lavt, og å sikre likeverdig behandling av søknader om permisjon.  

I grunnskolen er det to typer dokumentert fravær:  

  •  Dokumentert fravær av helsemessige grunner 
  • Permisjon innvilget av skolen 

Fravær som foresatte ikke har meldt fra om, eller fravær som er av lengre varighet enn det skolen har gitt eleven permisjon for, regnes som ikke innvilget. Bakgrunnen for at det kun er disse to fraværsgrunnene som godtas i grunnskolen, er elevens opplæringsplikt. Permisjon er ikke en rettighet eleven har. (Se §7) 

 Permisjonsreglementet gjelder for kommunens grunnskoler, og skal brukes ved behandling av søknader om permisjon fra den pliktige grunnskoleopplæringen.  

Alle skolene skal ha system for fraværsoppfølging. 

§ 2. Lovgrunnlag

Bestemmelsen om elevpermisjon står i opplæringsloven § 2-2 fjerde ledd: 

«Kommunen kan gi ein elev permisjon frå skolen dersom eleven får ei opplæring som samla sett er forsvarleg. Kommunen gir forskrift om permisjon frå skolen.» 

§ 3. Fravær på helligdager

Medlemmer av trossamfunn utenfor Den norske kirke har rett til permisjon på trossamfunnets helligdager. Foresatte må søke om dette på forhånd i hvert enkelt tilfelle.  

 Dette står i opplæringsloven § 2-2: 

«Ein elev som høyrer til eit anna trussamfunn enn Den norske kyrkja, har rett til permisjon frå skolen dei dagane trussamfunnet har helgedag, dersom foreldra sørgjer for den opplæringa som må til for at eleven skal kunne følgje med i opplæringa på skolen etter fråværet.» 

Foresatte er pliktige til å sørge for undervisning i permisjonstiden. 

§ 4. Helserelatert fravær

Reglementet skal ikke benyttes i forbindelse med helserelatert dokumentert fravær. Når eleven har slikt fravær (for eksempel ved legebesøk, tannlegebesøk, opphold på behandlingssenter eller lignende), skal elev/foreldre melde dette til skolen så snart som mulig. Når skolen har fått melding om eller dokumentasjon på helserelatert fravær, skal fraværet registreres som dokumentert. 

§ 5. Saksgang ved søknad om permisjon

Alle søknader om permisjon skal sendes til elevens skole ved rektor i rimelig tid og innen to uker før permisjonsperioden, med mindre søknaden gjelder uforutsette hendelser. Skolen ved rektor behandler søknaden fortløpende.  

Det kan maksimalt innvilges permisjon i inntil 2 sammenhengende uker. En periode vil være sammenhengende selv om det avvikles ordinær skoleferie imellom dagene det søkes permisjon for.  

For fravær inntil 3 dager, kan rektor delegere ansvaret for saksbehandling til kontaktlærer. 

Skolens avgjørelse om å innvilge eller avslå en søknad om permisjon, er et enkeltvedtak jf. forvaltningsloven §§ 28, 29 og 30. Dette innebærer at foresatte/elev har rett til en begrunnelse og til å klage. En eventuell klage skal sendes til skolen ved rektor. Siste klageinstans er Statsforvalteren i Rogaland. 

I tilfeller der foresatte har felles ansvar, men ikke bor sammen, kan den av de foresatte barnet bor fast hos søke om permisjon. En slik søknad krever ikke enighet mellom de foresatte. Dersom eleven har delt bosted, må avgjørelsen om å søke permisjon tas av foresatte i fellesskap. 

§ 6. Forsvarlighetsvurdering

En innvilgelse om permisjon kan kun gis dersom det vurderes som forsvarlig. Vurderingen skal være individuell. Hva som anses som forsvarlig kan variere fra en elev til en annen. Det presiseres her at det gis fri fra tilstedeværelsen ved skolen og ikke fritak for opplæring. Det betyr at foresatte overtar ansvaret for opplæringen de dagene eleven er borte. Dette betyr og at innleveringer og prøver må tas igjen etter at eleven er tilbake fra permisjonen. 

I vurderingen av hva som er forsvarlig skal det legges vekt på blant annet: 

  • Begrunnelsen i søknad om permisjon 
  • Barnets beste jf. opplæringsloven § 10-1  
  • Barnets mening/ytring jf. opplæringsloven § 10-2  
  • Vurdering av tilfredsstillende utbytte av opplæringen som gis permisjonstiden  
  • Elevens faglige nivå  
  • Om eleven har hatt permisjon tidligere  

Permisjon i første halvdel av 1. trinn og siste halvdel av 10. trinn skal det som hovedregel ikke innvilges permisjon. Permisjon under perioder med statlige kartleggingsprøver, nasjonale prøver, heldagsprøver på ungdomsskolen, eksamener, skal ha tungtveiende grunner for innvilgelse. 

Opplæringen eleven mister ved en permisjon, har eleven ikke rett til å få erstattet seinere. Dette gjelder og om eleven har vedtak om individuell tilrettelagt opplæring eller vedtak om særskilt språkopplæring. 

§ 7. Skolens oppfølging ved ugyldig fravær

Innvilget permisjon er alltid gyldig fravær, og blir registrert som dokumentert fravær. Søknad om permisjoner som er av lenger varighet enn 2 uker, vil bli avslått i sin helhet.  

Elever som blir borte fra skolen i lengre tid enn innvilget permisjon, eller etter å ha fått avslag på permisjonssøknad, får dette fraværet registrert som fravær uten dokumentasjon.  

Foresatte har selv ansvar for opplæringen i perioden med innvilget permisjon. Eleven skrives ut av skolen etter to ukers ugyldig fravær.  

Hvis foresatte tar eleven ut av skolen utover to uker, skal bøker og Chromebook leveres inn i forkant.  

Ved ugyldig fravær kan foresatte risikere straff i form av bøter dersom fraværet kommer av at de har handlet forsettlig eller uaktsomt.  

Dersom eleven kommer tilbake etter utskriving, må foresatte ta kontakt med rektor ved skolen for å skrive eleven inn igjen. Er det ikke plass i elevens klasse, vil eleven få plass i en annen klasse.  

Videre vises til opplæringsloven § 22-5 som omhandler foresattes plikt til å melde fra til skolen dersom opplæringen skal gis i hjemmet. 

§ 8. Regler for føring av fravær på vitnemålet

Etter forskrift til opplæringsloven skal alt fravær eleven har gjennom de tre skoleårene på ungdomstrinnet, føres på elevens vitnemål. Eleven eller de foresatte kan kreve at årsaken til fraværet føres på et vedlegg til vitnemålet. Dette gjelder bare når det er lagt fram dokumentasjon på årsaken til fraværet. 

For inntil 10 skoledager per opplæringsår kan eleven kreve at følgende fravær ikke blir ført på vitnemålet: 

  1. dokumentert fravær som skyldes helsegrunner 
  2. innvilget permisjon etter opplæringslovens § 2-2, fjerde ledd. 

For at fravær som skyldes helsegrunner etter bokstav a) ikke skal føres på vitnemålet, må eleven legge fram legeerklæring som dokumenterer dette. Fravær som skyldes helsegrunner, må vare mer enn tre dager, og det er bare fravær fra og med den fjerde dagen som kan strykes. Ved dokumentert risiko for fravær etter bokstav b) på grunn av funksjonshemning eller kronisk sykdom, kan fravær strykes fra og med første fraværsdag. 

§ 9. Informasjon til foresatte om reglene for permisjon

Foresatte og skolens råd og utvalg skal være kjent med “Forskrift om permisjon fra grunnskoleopplæring”. Det skal informeres om at Gjesdal kommune ser det som viktig at elevene deltar i hele opplæringsløpet og at fraværet er så lavt som mulig.  

 

Sletting av fravær fra vitnemålet

Fra og med 8. trinn skal alt fravær føres på vitnemålet. Fraværet skal føres i dager og enkelttimer. Etter søknad kan inntil 10 skoledager i et opplæringsår slettes. Timer kan ikke omgjøres til dager. Foreldre/foresatte, eller ungdom over 15 år, kan sende søknad om å få fraværet slettet/ikke ført på vitnemålet. 

Et av disse vilkårene må være til stede: 

a) Fraværet skyldes sykdom eller andre helsegrunner. En må legge fram legeerklæring som dokumenterer dette. Fraværet må ha vart i mer enn 3 dager, og det er bare fravær fra 4. dagen som kan strykes.  

b) Innvilget permisjon etter opplæringsloven § 2-2 fjerde ledd

Hvis en elev har dokumentert risiko for fravær på grunn av funksjonsevne eller kronisk sykdom, kan fraværet strykes fra og med første fraværsdag. 

Du søker digitalt her: (lenke kommer). Ungdom over 15 år kan søke selv, men foreldre/foresatte kan gjøre dette på ungdommens vegne. Du må logge inn via ID-porten. Hvis du ikke har tilgang til innlogging via ID-porten, må du ta kontakt med skolen for å få veiledning i hvordan du kan søke. 

Frist er 01.06 hvert år, det skoleåret som fraværet gjelder.  

 

 

Kontakt

Hilde Siira
Leder
E-post
Telefon 51 61 43 13
Mobil 95 29 48 15
skolesjef
Stine Karen Kjellås
Rådgiver
E-post
Mobil 97 66 45 33