Gjesdal kommune

Regelverk for salg- og skjenkesteder

Regelverk for salg- og skjenkesteder

Retningslinjer for salgs- og skjenkebevillinger i Gjesdal kommune for bevillingsperioden 1. juli 2024 – 30. juni 2028, vedtatt av kommunestyret 13.5.24. 

1. Fellesbestemmelser for salgs- og skjenkebevillinger

1.1  Formål med retningslinjene

I tråd med Alkoholloven §7-1 skal Gjesdal kommune bidra til å begrense de samfunnsmessige og individuelle skadene som alkoholbruk kan innebære. Kommunen skal arbeide for å begrense forbruket av alkoholholdige drikkevarer. Gjesdal kommune er en Av-og-til kommune, og det jobbes målrettet for å fremme alkovett. Retningslinjene for salg og skjenking av alkohol utarbeides i tråd med kommunens ruspolitiske handlingsplan. De to målene i Gjesdal kommunes ruspolitiske handlingsplan er:

  • Økt bevissthet om rus
  • Redusere rusbruken 

1.2  Lengde på bevillingsperioden

Bevillingsperioden settes til 4 år, 01.07.2024 – 30.06.2028. 
Ved hver ny bevillingsperiode skal salgs- og skjenkestedene søke om ny bevilling til kommunen, innen frist satt av kommunen.    

1.3  Krav om internkontrollsystem etter alkoholloven

Alle bevillingshavere i Gjesdal må ha et eget internkontrollsystem som viser at stedet overholder kravene i gitte bevilling, alkoholloven og bestemmelser fastsatt i medhold av alkoholloven. 

2.   Bestemmelser for salgsbevillinger

2.1  Hvem kan få salgsbevilling for alkoholholdig drikk gruppe 1?

Salg av alkoholholdig drikk gruppe 1 kan tildeles dagligvareforretninger.

2.2  Begrensninger

Det blir ikke gitt salgsbevilling for salg av øl på internett. Det blir ikke gitt salgsbevilling for salg av øl levert hjem til kjøper. 

2.3  Salgstider for alkohol kommunale salgsbevillinger 

  • Mandag - fredag klokken 08.00 – 20.00.
  • Lørdag og andre dager før helligdager unntatt dagen før Kristi Himmelfartsdag klokken 08.00 – 18.00.

Salg og utlevering av alkoholholdig drikk gruppe 1 skal ikke skje på søndager og helligdager, 1. og 17. mai. 

2.4  Salgsslutt for alkohol kommunale bevillinger

Dagligvareforretninger som har salgsbevilling for alkoholholdig drikk med høyst 4,7 volumprosent alkohol må ha tatt imot betaling innen salgsslutt for at salget av disse varene skal kunne finne sted.

 3.   Bestemmelser for skjenkebevillinger

3.1  Alminnelig skjenkebevilling

Alminnelig skjenkebevilling kan ikke gis til:

  • Arrangementer som er beregnet på barn og unge.
  • Idrettsarrangement.
  • Arrangementer i kommunal regi. Unntak: Skjenkebevilling ved Veveriet kan gis ved kulturelle arrangement i kommunens regi inntil 5 ganger pr. år. Skjenkebevilling gis kun som ambulerende skjenkebevilling/skjenkebevilling for en enkeltanledning. Arrangementene må være for voksne og foregå på kveldstid.

 

3.2 Skjenketidene for kommunale bevillinger

(1) Alkoholholdig drikk gruppe 1 og 2, lavere enn 22 vol. prosent alkohol alle dager 
11:00 – 01:30.
Alkoholholdig drikk gruppe 3, brennevin alle dager 13:00 – 01:30.

(2) Kommunen kan ved spesielle anledninger/arrangementer etter konkret søknad gi    utvidet skjenketid til kl. 03:00.

3.3 Uteområde

En alminnelig skjenkebevilling kan ut fra en konkret vurdering gjøres gjeldende på et nærmere avgrenset uteområde. Området hvor det skal skjenkes alkohol må markeres med en fysisk avgrensing.

 3.4 Skjenkebevilling for en enkeltstående anledning

(1) Det kan ut fra en konkret vurdering gis skjenkebevilling for alkoholholdig drikk gruppe 1 og 2 for en enkelt anledning. Alminnelig skjenkebevilling for alkoholholdig drikk gruppe 3 gis ikke til denne type arrangementer.

(2) Ved arrangementer med mer enn 200 deltakere, må styrer for skjenkebevillingen ha gjennomført kunnskapsprøven i alkoholloven.

3.5 Skjenkebevilling til sluttede lag (ambulerende bevilling)

Det kan ut fra en konkret vurdering gis skjenkebevilling for alkoholholdig drikk gruppe 1, 2 og 3 til sluttede lag.

3.6 Salgs- og skjenkegebyr      

De som får salgs- eller skjenkebevilling plikter å gi kommunen en årlig oversikt over omsetning. Alkohollovens satser legges til grunn for både omsetningsgebyr og gebyr for ambulerende skjenkebevilling og skjenkebevilling for en enkeltanledning.


3.7 Konseptbegrensninger

I Gjesdal gis det ikke skjenkebevilling til steder som har konsepter av typen stripping, erotisk dans, toppløsservering eller lignende. Slike konsepter kan virke belastende eller skadelig på grupper man ønsker å beskytte, bl.a. ansatte, barn og unge. Videre av hensyn til andre næringsdrivende i området, i kommunen for øvrig og av hensyn til lokalmiljøet/boligstrøk i nærheten av skjenkestedet. Videre også av hensyn til politimessige forhold og likestilling og diskrimineringshensyn. 

3.8 Tilgang på vann og alkoholfrie produkter

Skjenkesteder skal ha gratis og lett tilgjengelig vann i lokalet. Skjenkesteder skal ha et variert utvalg av alkoholfrie produkter, og gjøre disse tilgjengelige og attraktive. Salgssteder skal synliggjøre alkoholfrie produkter, og gjøre disse tilgjengelige og attraktive.